En siste novemberdag

Det har vært skikkelig møkkavær de to siste dagene: iskaldt og vått. Det frister ikke akkurat å sette føttene utenfor døra i disse tilstander, men til tross for dette tok jeg meg en bytur i dag, hvor jeg skyndte meg mellom butikkene for ikke å dø i det sure været. Nå har jeg fått skaffet et par til av årets julegaver, pluss at jeg kjøpte meg to stykk varme gensere. Er det én ting man aldri får for mye av her i kalde norden med våre lange vintre, så er det store, varme, strikka gensere. Mmmm

blank_2000_x_2000-2042264-6-1543593727725.jpg

Disse ble knipset for en uke siden. Da var det også kaldt, men ikke like surt, hvilket forklarer smilet mitt. I dag hadde jeg ikke smilt, hehe...

Men i morgen skal jeg smile, for da er det desember! Jeg jobber riktignok på dagtid, men på kvelden skal jeg gjøre ett eller annet kos for å markere datoen og starten på julemåneden. 

Snart advent

Snart advent, snart desember. I dag har jeg og mormor holdt på i mange timer med å stille om huset til advent og jul. Vi har kjøpt inn og prydet huset med en haug julestjerner, satt opp et fint og belyst grantre på terassen og vi har hentet frem adventsstaker og juleduker. Mormor skal ha julegrøt-samling med en vennegjeng i morgen, og nå har vi sørget for at stemningen skal være så julete som mulig - uten at det er jul helt enda. 

img_2490-2042264-4-1543518762144.jpg

Jeg har også hengt opp gavekalenderen jeg fikk av Lise, og altså... Det er nesten så jeg ikke har lyst til å skulle måtte plukke ned noen av disse fordi de henger så sabla fint der i gardinstanga. To ord som beskriver rommet mitt akkurat nå: skikkeligkoselig. 

Det er imidlertid fortsatt november, og jeg nekter å finne frem julemusikken før lørdag. Men 1. desember, da skal jeg love at det blir The Real Group med Julen Er Her og Michael Bubles Christmas for alle penga (det er mine faste julealbum som jeg har hørt på i alle desember-måneder siden de kom ut ♥). 

Hendelsesløs

På én side føles det ut som om denne tirsdagen har vært ganske så hendelsesløs. På en annen side har jeg redigert masse bilder samt gjort klart en youtube-film, gått to lange turer, trent yoga, byttet sengetøy, vært og handlet mat og gjort musikk-research til kommende videoer. Det er for det meste sånt jeg ikke tar bilde av, og da blir det at jeg ikke ser tilbake på det på samme måte som med alt som blir tatt bilde av. Det er kanskje litt dumt, når jeg tenker meg om...? Jeg vil jo huske og glede meg over det jeg ikke fotograferer også. 

Jeg tok med kameraet ut på min første gåtur da, og jeg elsker hvordan dette bildet ble:

img_2463-2042264-2-1543325776798.jpg

Det er så vanskelig å fange på kamera hvordan bakken glitrer når den er dekket av frost og snø. Her fikk jeg både fanget det, og det i et bokeh-bilde. Jeg elsker bokeh...

Når jeg nå skriver innser jeg jo at jeg faktisk har fått utrettet en del i løpet av dagen, og at det ikke er rart at jeg føler meg klar for senga. Det er litt vanskelig å roe ned om kveldene nå, for jeg har så mange planer de kommende dagene og ukene som kverner i hodet mitt og girer meg opp. Ikke planer som er verdt å dokumentere her nødvendigvis, men typ forberedelser til reiser, planlegging og filming av videoer, og ikke minst forberedelser til jul og nyttår.

Men alt i sin tid, nå må jeg først og fremst prøve å senke pulsen, få noen timers søvn, og deretter ta én dag av gangen.

Endring av planer

Gårsdagens ettermiddag og kveld ble tilbragt hos mammaen til Herman, og det med supergod mat. Det viste seg at det skulle bli den siste kvelden i Norge for denne gang, da mormor ikke følte seg så bra og vi derfor dro tilbake til Sverige i dag istedenfor i morgen. Det er ganske kjipt for min del ettersom jeg ser Herman så sjeldent nå, så det hadde gjort godt med den ekstra dagen og natten. Nå sees vi ikke før om 3 uker...

Vi kom hjem akkurat i tid for meg til å springe ut å få med meg en ålreit solnedgang. Jeg var fast bestemt på å fly drona mi i dag, og endte opp med noen fine bilder og filmklipp. 

dji_0164_copy-2042264-6-1543254595932.jpg

Nå er vi inne i siste uka av årets november, og før helga skal vi ta frem litt advendts- og julepynt, noe jeg gleder meg til. Jeg ble også overrasket med gavekalender av svigermor i går (blei så rørt at jeg fikk hetetokt), og gleder meg som et lite barn til å skulle åpne en liten gave hver dag frem til julaften! Har jeg verdens beste svigermor eller hva...? Jeg er veldig klar for desember, advent og julestemning, med andre ord, selvom jeg skal prøve å ikke glemme å nyte den siste novemberuka heller.

Feiring

Denne helgen er jeg og mormor i Norge, og for en gangs skyld befinner jeg meg i Fredrikstad (hos mamma) og ikke Oslo (der Herman bor). Vi dro dog i dag en tur inn til hovedstaden for å besøke min bror som fylte år for et par dager siden, og der var det duket for feiring!

img_2331-2042264-2-1543092362212.jpg

Vi ankom ved lunsjtid og ble servert sveler og kaffe. Min bror og hans kone har nettopp flyttet inn i sin nykjøpte leilighet, og dette ble første gangen jeg så hvordan de har funnet seg til rette med møbler og stæsj. Sist jeg var der var dagen de flyttet, og alt bare var et stort flytteeske-kaos.

Etter lunsj tok de oss med ut for å se oss omkring i nærområdet. De er så heldige å bo rett ved marka! Det er minusgrader nå, og det byr på både kulde - som ikke alltid er like stas -, men også lekre motiver som ingen annen årstid har å by på.

img_2417-2042264-2-1543092363595.jpg

Vel tilbake etter vår lille tur var det bare å gjøre klart til dagens bursdagsmiddag: taco, og det med verdens beste hjemmelagde guacamole. Og så hadde mamma selvfølgelig bakt bursdagstårta til dessert.

img_2445-2042264-2-1543092363590.jpg

Det ble en koselig feiring og ikke minst skikkelig kvalitets-familietid. Det er ikke ofte vi er samlet hele gjengen. Nå er vi tilbake i Fredrikstad igjen og det nærmer det seg leggetid. I morgen venter et etterlengtet besøk til svigermor. 

Lange kvelder

Det er tirsdag, og nok en morgen har jeg blitt vekket klokka sju av byggebråket fra nabotomta. Eller, før sju faktisk, de begynte et kvarter tidligere i dag. Det burde ikke vært lovlig...

Formiddagen gikk til å handle inn store mengder alkohol til den tørste familien min i Norge (jeg skriver i bitterhet, for jeg hater virkelig å handle på polet), før det ble en svipptur innom matbutikken og så hjem. Da klokka slo tolv føltes det altså ut som om det var langt ut på ettermiddagen. Det er sjeldent jeg står opp før ti på fridagene mine. 

Mormor har litt dilla på risengrynsgrøt om dagen, og det nyter jeg godt av. Det er så sinnsykt namm! Og så gir det en liten følelse av at jula nærmer seg.

Ettersom jeg hadde halve dagen og litt til igjen etter både handling, flere måltider, rengjøring av store deler av huset, litt bildetagning og bilderedigering, tok jeg meg en tur ut for å ta inn det siste av dagens lys. Sola gikk ned rett før fire, og jeg stusset over hvor klar jeg var for kvelden, for å egentlig bare legge meg. Kveldene begynner å bli lange nå.

img_2289-2042264-5-1542737608771.jpg

I skrivende stund er klokka snart halv åtte. Det har gått snart fire timer siden jeg gikk inn døra etter turen min, og jeg har rukket å ta en power nap, kjøre en tre-kvarters yogaøkt, spise middag og redigere enda noen bilder. Og det er fortsatt noen timer igjen av dagen. Eller kvelden - det er bekmørkt ute. Fordelen ved å bli vekket før klokka sju er at man får mye ut av dagen, sett at man har energi da, noe jeg har hatt en grei mengde av i dag.

Jeg får vel jobbe litt med filmredigering og lage meg en kvelds-smoothie før det blir å hoppe til sengs. Like greit å legge seg tidlig, for enten jeg vil det eller ei så får jeg ikke sover lenger enn til sju, hehe.

Jeg ba om det

I forrige innlegg skrev jeg at jeg kjente savn etter kulde og snø. Jeg skrev også at jeg kom til å angre på at jeg skrev det. Vel, i dag var det kaldt. Og jeg nøt det ikke, foråsiresånn.

Når jeg sier "kaldt", så er det fortsatt over 0 grader, så jeg kommer til å lide når minusgradene omsider dukker opp. Jaja, det lukter i hvertfall godt av vinterlufta. Flere som har tenkt på det? For i dag kjente jeg først og fremst at det var kaldt, men så liksom lukta det litt kaldt også. Jeg tenker ofte på hvilke lukter og dufter som omgir meg - det er en flott måte å virkelig være tilstede på!

Jeg skal imidlertid overleve resten av året uten problem, for nå er det blitt bestilt en aldri så liten solferie i januar. Januar og februar er for meg de verste månedene i året - da er jula og kosetiden over og det er bare kaldt og grått. Jeg har derfor alltid hatt lyst til å flykte til et varmere strøk under denne perioden, men har aldri fått meg til å gjøre det, inntil det nå dukket opp en mulighet i regi av svigermor. Så jeg er spent på om det kommer til å føles så godt som jeg ser for meg at det blir, selvom det bare er for en uke. 

Men først er det selvfølgelig Paris som står for tur! Og så skal jeg prøve å ikke bare tenke på kommende reiser, men også fokusere på de hverdagslige sysslene. Det er så alt for lett å drømme seg bort i ferieplaner, men livet består jo av alle øyeblikkene i mellom de storslåtte eventyrene også.

Fra A til B, kanskje

Det har vært en rolig torsdag. Jeg sov alt for lenge, men da klokka ble 11 tvang jeg meg selv opp av sengen. I morgen får jeg tvinge meg opp hakket tidligere, slik at jeg blir bittelitt omstilt til helgen da jeg skal jobbe dagvakter og må opp klokka 7. 

Jeg frykter at jeg begynner å bli et B-menneske. Jeg er ikke lenger lys våken så fort alarmen ringer, og jeg sovner faktisk om igjen dersom jeg prøver. Whaaaat. Dette er altså nytt for meg, og jeg vet ikke om jeg liker det eller hater det. 

img_2171-2042264-1-1542294121980.jpg

Som sagt har det vært en rolig torsdag, jeg har ikke gjort stort. Jeg driver med litt småting om dagen - småting som tar mye tid. Blant annet har jeg ryddet opp i alle filmfilmene og bildene mine, og det er ikke  filer altså. Det blir med andre ord mye tid foran dataskjermen, så jeg må passe på å komme meg ut for å lufte både kropp og sinn et par ganger i løpet av dagen. 

Det er jo en stund siden jeg blogget om hverdagslige hendelser, men det mest spennende som har skjedd siden Öland er vel at jeg har vært et par turer til Oslo hvor jeg har besøkt Herman, venner og familie. Det skal jeg forsåvidt igjen neste helg, bare at da blir mormor med opp, og jeg slipper å ta buss - hurra! Jeg har blitt litt lei av de 6-timers bussreisene nå. 

Ellers nærmer desember, Paris og jul seg. Jeg har allerede kjøpt og pakket inn halvparten av årets julegaver, så det er i alle fall under kontroll. Jeg er glad for at det fortsatt er plussgrader ute, selvom jeg også lengter litt etter kulde og snø. Det siste der kommer jeg til å angre på at jeg skrev så fort gradestokken bikker under 0, hehe... Nå har jeg sittet for lenge foran skjermen igjen og tenker at jeg får ta meg en liten løpetur. Med trykk på liten

Må skrive noe

Lenge siden sist. Må skrive noe. 

img_1546-2042264-5-1542142037130.jpg

Noen ganger føles det ut som at: det at jeg føler at jeg burde gjøre noe bare driver meg lengre vekk fra å faktisk gjøre det. Hvis du skjønner...?

Det er som at forventningene jeg stiller til meg selv skremmer meg fra å realisere ønskene, tankene og målene mine. Klisjéen om at "din største kritiker er deg selv" er så sant som det kan bli.

Samtidig krangler jeg med kritikeren i meg hver eneste dag. Dumme, teite kritiker som må være så... ja, kritisk! Hvorfor skal du få bestemme hva du som er bra nok, ofte nok, kreativt nok?

Her om dagen skjønte jeg imidlertid i et ørlite sekund at: det er ikke kritikeren som bestemmer, det er jeg selv. Jeg glemte det igjen sekundet etter riktignok, men nå finnes i hvertfall tanken der. Og det må da være et steg i riktig retning.