En våt skogstur

Jeg visste at det var meldt regn i dag, så jeg pakket ned både regnbukse og regnjakke i sekken før jeg begav meg ut på en liten lørdagstur i skauen. Og jeg rakk så vidt å komme inn blant trærne før skyene gav slipp. På med jakke og hette, og så av med hette igjen, fordi ååå så deilig det er med regn mot ansiktet når man er varm i kroppen og ikke trenger å se tørr og fin ut uansett.

IMG_8145.jpg

Jeg visste hvor jeg skulle, og selvom jeg ikke var sikker på veien dit, så kom jeg meg frem. Inn i skogen, oppover, bortover og så nedover. Ned til vannet, hvor fjellet flater seg ut nok til å danne en liten, men perfekt rasteplass.

Det er alltid noen ender som svømmer rundt i dammene i Fredrikstadmarka, men det var ikke før jeg hadde spist de to brødskivene jeg hadde med til niste, og så tok opp eplet jeg skulle ha til dessert, men som glapp fra hånda mi og spratt ut i vannet - at endene i full fart svømte mot meg.

IMG_8164.jpg

Det var en hel andefamilie som bestemte seg for å holde meg med selskap. Jeg klarte å fiske opp eplet, men istedenfor å spise det selv delte jeg det i biter og gav til endene. Det var jo så hyggelig å ha de der, hehe.

IMG_8390.jpg

Jeg ser ut som den loneren, haha.. Alene ute i regnet med bare noen ender til venner. Men samme kan det være hvordan det ser ut, for jeg nøt av stillheten og alene-tiden. God lørdag!

Fredrikstadholmen

En nydelig kveldstur til Fredrikstadholmen.

IMG_7130.jpg

Det er ingen tvil om at det er vår! Etter en god langfredagsmiddag foreslo mamma at vi skulle ta en kveldstur ut til Foten og se på solnedgangen. Fra Foten gikk vi en tursti langs havet til vi endte opp på Fredrikstadholmen.

IMG_7268.jpg
IMG_7264.jpg

Det var surrealistisk vakkert ute. Helt vindstille, deilig luft, og fantastisk lys og farger.

IMG_7310.jpg
IMG_7311.jpg
IMG_7366.jpg
IMG_7498.jpg

Se på det lyset! Se på de fargene! Magisk. Og mer magisk skulle det bli, for det var jo fullmåne den dagen.

IMG_7551.jpg

Trenger jeg si mer? En nydelig kveld.

Longyearbyen

Longyearbyen.

20190406_153922.jpg
IMG_4563.jpg
IMG_4934.jpg

Visste du at i Longyearbyen så bor det ca. 2300 mennesker, hvorav 600 av de er barn? Det finnes derfor hele tre barnehager der.

I Longyearbyen finnes det kun én matbutikk og det er Coop. Inne på butikken ligger også vinmonopolet, hvor byens innbyggere har en viss kvote for øl og brennvin per måned.

IMG_1653-2.jpg
IMG_1663.jpg

Kulturhuset består av caféen Rabalder, bibliotek og konsertsal/kino. Der vises filmer på onsdager og søndager.

IMG_5002.jpg
IMG_4947.jpg
IMG_6866.jpg
IMG_4944.jpg
IMG_3918-2.jpg

Skolen på Svalbard (blått og rødt bygg) skal visstnok være veldig bra, med bra fasiliteter og gode villkår for lærerne som jobber der. Sykehuset (gult bygg) har 23 ansatte. Så vet dere det!

Fotosafari

En av Svalbardsutfluktene våre var en 5-timers fotosafari med en fotograf/guide. Vi kjørte en bit bort fra Longyearbyen og parkerte i nærheten av Bjørndalen og Fuglefjellet, som dere ser avbildet her:

IMG_5364.jpg

Ser dere fugleflokken? Trekkfuglene var på vei tilbake nå, og om ikke lenge vil det være et yrende fugleliv der.

Målet for turen var å finne Svalbardrein, Svalbardrype og selvfølgelig Polarrev. Og selvom målet var å finne levende dyr støtte vi først på et par døde, blant annet enn død reinsdyrkalv. Stakkars… Men når én dør så blir det mat til andre. Sånn er livet. Og på denne lille kalven var det ferske spor etter polarreven.

IMG_5411.jpg

I tillegg til Lise, Herman, meg og guiden/fotografen hadde vi også følge av kuwaiteren Fahad. Fahad nærmer seg 50 000 følgere på instagram og er for øyeblikket på et 3-års filmoppdrag for å lage en times film fra stedene han har reist. Han gikk altså rundt med ca. 200 000kr i den ene hånda, og mobilen i den andre, hvor han dokumenterte alt under hele turen vår på instastory. Og jeg mener alt. Hvert andre minutt stoppet han opp for å fikle med telefonen. Og han skulle støtt ha guiden til å filme han, noe som førte til at de ikke så polarreven da den først kom springende oppe i lia:

IMG_5390.jpg

De fikk det med seg da vi ropte at den var der altså, hehe. Reven holdt seg ganske langt unna, men frykt ikke - den dukket opp igjen senere.

IMG_4117.jpg

Selvom Fahad var litt vel extra så var han en ganske morsom type altså, og vi ler fortsatt når vi prater om han og denne utflukten. Det er spennende med kulturkrasjer.

Inne i Bjørndalen fikk vi øye på en flokk med ryper. Guiden viste oss hvordan å nærme seg de uten å skremme de bort, og lærte oss at kunsten med å fange dyreliv på kamera var å bare sette seg ned i nærheten og håpe at de kommer mot deg.

IMG_5500.jpg

Vi satt en god stund og observerte og fotograferte rypene som trasket rundt oss. Og se så hvite og fine! Ser dere nøye etter på brystet til rypa på de to siste bildene så ser dere at den så vidt har begynt å skifte til vårdrakten. Det er altså en hun, for det er bare hunnen som blir brun om sommeren mens hannen forblir hvit.

IMG_5421.jpg
IMG_5413 (1).jpg

Svalbardreinen finnes bare på Svalbard, og vi så den ved flere tilfeller i løpet uka vår der. Den er ikke veldig menneskesky, og den siste dagen så vi de til og med inne ved fjellsiden i Longyearbyen. Det har vært en tøff vinter for de i år ettersom Bjørndalen, som vanligivs er en viktig beiteplass for de, denne vinteren var blitt isbelagt på grunn av mye regn rett før kulda slo inn. Hvert dyr skal ha i seg én kilo med gress hver dag.

reinsdyr
IMG_5787.jpg

På vei tilbake til der vi stod parkert støtte vi på reven igjen, eller revene faktisk, for det var to! Og selvom Fahad ble veldig ivrig og var nær ved å skremme de bort fikk vi skikkelig flaks, og de løp rett mot oss.

IMG_5920.jpg
IMG_5950 (1).jpg
IMG_5980 (1).jpg

Og makan til søt rev! Bitteliten, med korte bein og kjempefluffy pels, og den liksom smiler litt med det søte ansiktet sitt. Den ene kom vel så nærme som kanskje 10 meter. Stas!

Som med alle organiserte turer på Svalbard, så endte denne også opp med kjeks og varm toddi. Vi var veldig fornøyde med dagens fototur.

Her har du trekløveret og vår utrolig dyktige og hyggelige guide. Og kameraet til Fahad da, som tok bildet. Hehe.

IMG_4098.jpg

Disig

Da jeg hentet mormor hjem fra sykehuset i ettermiddag og vi kjørte ut av byen, ble tåken tettere og tettere omkring oss jo lengre ut mot kysten vi kom. Det er like tåkete ute som det kjennes inne i hodet mitt, sa mormor, og jeg trodde henne uten tvil.

IMG_3937.jpg

Mormor trengte altså ikke mer enn én natt på sykehuset i denne omgang. Fair enough, med tanke på at ho tilbragte nesten tre uker der i høst. Så nå er ho tilbake i huset, og vi krysser fingrene begge to for at nye medisiner skal gjøre susen så fort som mulig.

IMG_3960-2.jpg

Ellers har formen min også vært ganske shitty i dag, men jeg skal virkelig ikke klage på en forkjølelse når mormor går igjennom det ho gjør. Hehe. Måtte vi begge nå bli friske så vi kan reise opp til Norge og fjellet som planlagt til helga!

IMG_3957.jpg

Midt i alt som var shitty og før jeg fikk beskjed om at mormor kunne komme hjem gikk jeg en kjapp tur ut med kameraet. Jeg klarte virkelig ikke å fange det i dag i den grad jeg hadde ønsket, men lyset og luften var virkelig magisk. Det har vekslet mellom sol, overskyet, klart og tåkete. Og nå når jeg hentet mormor var det skikkelig trollsk ute.

Det føles litt tåkete i hodet mitt også i kveld, og det har gått i paracet og nesespray gjennom dagen. Det blir vel senga snart, selvom klokka ikke har passert åtte engang. I morgen blir en ny og bedre dag.

Besøk fra nært og fjernt

En tåkete torsdag.

IMG_3850.jpg

Først kom mine to kusiner ned ved lunsjtider. Ettersom mormor ikke er helt i form om dagen mekket vi jentene sammen et parti deilige pannekaker som vi nøt av før det neste besøket dukket opp.

Det neste besøket bestod av min mammas kusine med sine to barn, altså mine tremeninnger. De bor i England og kom altså hele veien derfra. Ettersom de har familie i Sverige kommer de hit et par ganger i året, men det er ikke alltid at jeg er her nede samtidig, så det er ekstra stas når det klaffer og vi faktisk får hilst på hverandre.

Så over til disse nydelige, dryppende bildene. Man skal kanskje ikke kalle sine egne bilder for ‘nydelige’, men motivene var i alle fall det, og jeg fanget de så godt jeg kunne! Dagen har bydd på et skikkelig deppe-vær, men da jeg begav meg ut på en liten løpetur på formiddagen innså jeg at det egentlig var skikkelig fint - på sin egen måte selvfølgelig.

Alt det grå ser jo ved første øyekast ut som et teppe av nedstemthet, men på løpeturen så jeg alle de små dråpene som glitret både her og der, og de dystre fargene var det jo også noe vakkert ved.

Så jeg så meg nødt til å stikke ut igjen ved senere anledning og ta med kameraet. Jeg dro med meg Karin ut, og godt er det, for ho knipset disse kule bildene:

Aaah, refleksjon… Jeg tok meg også en tur ut med drona. Man skal jo være forsiktig med å fly når det er tjukk tåke, ettersom det basically er å fly den i igjennom vann, men jeg tok det lugnt, og det ble null problem.

Den var litt bløt da jeg landet den, men det ble ingen tekniske problemer. Nice. Det er alltid spennende å teste den ut i nye værforhold. Snart skal jeg ta den med til fjells, så får vi se hvordan den tåler skikkelig kulde.

Etter en fire-fem timer begav de besøkende seg hjemover (engelskmennene er i Sverige over flere dager, så når jeg skriver ‘hjemover’ mener jeg ikke England, hehe). I morgen skal tåken visstnok forsvinne og sola skal snike seg frem, men jeg tror det ikke før jeg får se det!

Morgenstund

... har gull i munn, er det ikke det man sier?

img_1290-2042264-6-1537865175633.jpg

I dag tok jeg boblebuksa fatt - du leste riktig: boblebuksa - og kjørte av gårde straks etter klokka seks på morgenen. Det er ikke minusgrader (enda), men når man skal sitte stille i 3 plussgrader får man ruste seg så godt man kan. Jeg hadde en legetime på morrakvisten uansett, så da tenkte jeg at "hvorfor ikke få med seg soloppgangen i samme sleng?".

img_1255-2042264-6-1537865658871.jpg
img_1281-2042264-6-1537865658012.jpg

Sola stod opp litt lenger øst enn det jeg trodde den skulle i forhold til der jeg befant meg, så jeg fikk ikke sett den rett på slik jeg hadde håpet. Men lyset var uansett helt nydelig. 

img_1297-2042264-6-1537865774374.jpg

Det er sjeldent jeg er oppe og ute så tidlig, men i dag lot det seg gjøre ettersom jeg uansett skulle ut på farta. Og så er det første morgenen på lenge hvor det har vært fint vær og jeg ikke har skullet dra på jobb.

I det jeg kjørte av gårde oppdaget jeg fullmånen i bakspeilet, og da innså jeg at den var minst like magisk fantastisk vakker - og alle andre adjektiv i den kategorien - som soloppgangen. Jeg krysser fingrene så inderlig for at den skinner igjennom morgendagens meldte skyer, slik at jeg kan stå opp tidlig igjen og denne gangen få fanget den på kameraet. Det var nesten så jeg krasja liksom, fordi det ikke gikk an å ta blikket fra den. #måneelsker

Det finnes ikke dårlig vær

Bare dårlige klær, right?

Jeg lovte meg selv i går at jeg skulle ut i rufseværet i dag med kameraet, og jeg holdt meg til planen. Det regnet riktignok ikke så voldsomt i det jeg begav meg ut, men takk gud for at jeg tok på regnbuksa så vel som regnjakke og støvler, for det ble det behov for!

img_1008-2042264-4-1536691357045.jpg

Høstmotivene begynner å tre frem ute i naturen, og det føles så godt. Den søte fluesoppen befinner seg på en liten skogsti som fungerer som snarvei til bussholdeplassen, så når jeg oppdaget den i går på vei hjem fra jobb tenkte jeg at "ååååh den må jeg få tatt bilde av". Bare se så fin den er!

Det var når jeg nærmet meg stranda at både regnet og vinden virkelig gira opp, og kameraet mitt fikk seg en ordentlig dusj, så jeg håper det er ment for å tåle sånt, hehe. Ukas youtubefilm er også under produksjon, og det med mye av de samme motivene dere ser her. Pluss en del snikksnakk selvfølgelig...

img_1022-2042264-4-1536691444520.jpg
img_1032-2042264-4-1536691442536.jpg

I ettermiddag/kveld var jeg hos mormor på sykehuset igjen. I dag oppererte ho inn pacemakeren, etter to utsatte operasjoner. Ho virka i ganske grei form da jeg kom på besøk, og nå tror og håper jeg at jeg får ho hjem igjen i løpet av de neste dagene. Jeg tror ho også føler seg ganske klar, etter to og en halv uke på sykehus. 

Oppdagelsesferd

En tur med kameraet på slep.

img_0834-2042264-4-1535983338608.jpg

I dag skinner solen, og det er egentlig er ganske grusomt lys å fotografere i. Men man kan også gjøre det til en fantastisk fordel ved å finne de stedene der det er skygger.

img_0802-2042264-4-1535983442748.jpg
img_0817-2042264-4-1535983443481.jpg

Så.. mye... fint.... lys! Da klokka slo midt på dagen tok jeg sykkelen fatt og syklet av sted for å utforske. Jeg visste det lå en fin skog med fine turstier noen kilometer fra der jeg nå bor, men til tross for alle gangene jeg har vært her i Halmstad i gjennom årene har jeg aldri tatt turen dit - før nå. 

img_0821-2042264-4-1535983856503.jpg
img_0828-2042264-4-1535983860432.jpg

Jeg tok som sagt med kameraet ut i dag (gjør jeg noen gang ikke det?), men hovedtanken var først og fremst å filme for så å få slengt ut en ny video på youtubekanalen. Jeg har testet det nye kameraet en del på foto, men ikke film, så nå får vi se hvordan resultatet blir når filmen er klar.

img_0855-2042264-4-1535984436832.jpg

Drona fulgte også med ut i dag, og den fikk lov å fly litt når jeg mot slutten av turen min endte opp på stranda. Jeg synes at stranda "vår", altså strandoppgangen som er i enden av gata der mormor bor er veldig vakker og idyllisk, men det var jaggu fint bare noen kilometer bort også. 

created by dji camera

created by dji camera

img_0852-2042264-4-1535984437526.jpg

Det ble mest filmmateriale med drona, så de flotte omgivelsene får dere se når filmen omsider kommer. Planen var å filme litt mer i løpet av kvelden, kanskje det blir noen fine kveldsbilder også.