Tid for hjemreise

Vi var jo på Svalbard i en hel uke, fra lørdag til lørdag, og flyet som skulle ta oss tilbake til fastlandet gikk ikke før på kvelden. Altså hadde vi hele dagen på å få sagt farvel med byen.

IMG_6871.jpg
IMG_6896.jpg

De siste restene etter Longyearbyens grunnlegger John Munro Longyear.

IMG_6898.jpg

På Svalbard er det hverken lov til å bli født eller å dø. Det er jo litt pussig med tanke på at det finnes 600 barn bare i Longyearbyen, men i god tid før termin vil man bli sendt til fastlandet hvor man blir til man er klar for å vende tilbake med et barn i armene heller enn i magen.

Hvorfor du ikke kan dø på Svalbard er fordi du ikke kan gravlegges der. På grunn av permafrosten vil liket bli dyttet opp til overflaten igjen. Lite sjarmerende… Det er forsåvidt heller ikke noe helsevesen der som kan ta vare på eldre som trenger omsorg - skal du bo på Svalbard må du kunne forsørge og ta vare på deg selv. Men det finnes en minnesplass hvor det er satt opp kors som hedrer de som faktisk har omkommet der. Mange av de er gruvearbeidere som omkom i ulykker.

IMG_6919.jpg

Vi spiste lørdagstaco til middag, og så måtte vi omsider ta oss til flyplassen. Og kveldslyset var maaagisk….

Da vi fløy av sted passerte vi Bjørndalen, som dere ser på bildet under, og det var der vi hadde vært på fotosafari tidligere den uka. Vi mimret allerede….

IMG_1858.jpg
IMG_4695.jpg