Kveldsvandring i Paris

16.12.2018

Etter å ha tatt av fra Gardermoen og svevd opp igjennom skylag på skylag nådde vi endelig klar himmel og sol. Der suste vi av sted i en to timers tid før vi igjen dykket ned i en enda tjukkere skymasse. Sikten var så dårlig at kapteinen personlig ba alle om å skru all elektronikk helt av (ikke bare sette i flymodus), ettersom han var nødt til å lande kun utfra måleinstrumentene. Vi så bakken kanskje 15 sekunder før vi landet - så tett med skyer og tåke var det!

img_2580-2042264-2-1545513489241.jpg

Pizza..? Skulle nesten tro vi var kommet til Italia, hehe. Men neida, fra flyplassen var det null problem å finne toget som tok oss til der vi bodde i kjernen av Paris. Et halvt minutt etter at vi ankom hotellet og stod og sjekket inn gikk strømmen, og det tok en og en halv time før den endelig kom tilbake. I løpet av denne tiden fikk vi ingen beskjeder fra personalet som bare surret rundt og småkjeftet på hverandre i mørket, så førsteinntrykket av hotellet ble ikke spesielt bra. 

img_2582-2042264-2-1545513676078.jpg

Herman følte seg dessverre ikke helt på topp under oppholdet vårt i Frankrikes hovedstad, og dagen vi ankom ble han nødt til å bare være på hotellet og hvile. Det hindret imidlertid ikke meg i å tusle ut da magen rumlet etter noe å spise til middag og kvelds. Med en subsandwich i den ene hånda og mobilen åpen med google maps i den andre begav jeg meg ut i kveldsmørkret.

Jeg gikk i retning av Notre Dame samtidig som jeg håpet at katedralen ikke ville ligge for langt vekk, for jeg hadde ikke lyst til å gå forlangt vekk fra hotellet alene den første kvelden i en ny storby. Men etter en snau time med vandring, bildeknipsing og beundring av alt jeg så, fant jeg den...

Har du sett Disney-filmen The Hunchback of Notre Dame? Kjenner du isåfall til åpningsmusikk/sangen? Den begynner med rolig gregoriansk lovsang før den bryter ut i majestetisk orkestermusikk full av klokkeklang og kor. Når jeg så den var det første jeg hørte i hodet mitt det sistnevnte. Det som kommer etter det rolige altså. Jeg ble helt mind blown.

Jeg stod der på avstand i sikkert et kvarter og bare stirret, knipset bilder og gliste av overvelmelse. Det stygge, blå-opplyste juletreet de hadde satt opp foran katedralen satt en liten demper på skjønnheten, men ellers var det bare så flott hvordan den raget i været og var så flott opplyst. Jeg hadde egentlig ikke planer om å gå inn, men brått så var jeg der. Og så ble jeg igjen helt mind blown, for der var det søndagsmesse på gang. Altså ble jeg vitne til at en ekte person sang den gregorianske lovsangen jeg hørte for meg fra The Hunchback of Notre Dame mens et kor svarte og et orgel tok over melodien. Magisk.

img_2600-2042264-2-1545514567172.jpg

Til slutt måtte jeg rive meg løs fra den trollbindende katedralen og satt kursen tilbake mot hotellet igjen. Jeg stoppet opp langs en bodrekke som solgte alt fra matdelikatesser til håndverk, kjøpte med meg to donuts, tok like så godt og hev i meg en belgisk vaffel, og så fant jeg veien tilbake hjem. 

img_2604-2042264-2-1545514629518.jpg

Jeg forteller det som et eventyr fordi det var sånn det føltes der og da. Det var virkelig en fantastisk første kveld i Paris, til tross for at Herman ikke fikk være del av det, stakkars.. De kommende dagene var også preget av utmattelse og mange inntrykk, men mer om det i neste innlegg!