Med nord-koreanske penger i hånda

Det siste vi gjorde den første hele dagen vår i Nord-Korea var å ta turen innom det lokale supermarkedet. Jeg vet ikke om du har sett filmen The Interview, men det var med forventningene etter å ha sett den at vi dro dit. Jeg fikk ikke lov å ta bilder der, men det var som et bittelite 3-etasjers kjøpesenter, med matbutikker nede og klær og tilbehør oppe. Noe vi ikke forventet var at guidene våre bare slapp oss løs der inne, vi trengte ikke å bli fulgt rundt. Jeg vet ikke om dette er vanlig, eller om det var fordi de følte seg trygge på at vi klarte å oppføre oss.

Noe som var veldig spesielt med å handle på markedet var at man måtte bruke nord-koreanske penger der. Som turist i Nord-Korea har man med lommepenger i enten euro eller kinesiske yuan, og supermarkedet er det eneste stedet hvor man kan veksle til nord-koreanske penger for så å bruke de der. Det er ikke lov å ha med store summer ut av landet, ihvertfall ikke via tog, men vi fikk med oss en 50-lapp hver. Det tilsvarer ikke én norsk krone en gang. 

screen_shot_2017_10_30_at_22-2042264-11-1509370289799.jpg
screen_shot_2017_10_30_at_22-2042264-11-1509370295271.jpg

Inne på supermarkedet oppdaget vi raskt at det var ikke plast-frukt der, slik man ser i The Interview. Det vi dog fant ut av etter vi hadde kjøpt en pose med snacks og drikke var at alt hadde gått ut på dato, noe for bare et par måneder siden, og noe for flere år siden. Jeg tok en liten sipp av appelsinjuicen dagen før vi skulle reise ut igjen - sånn for å smake om den var faktisk var 2 år gammel - før jeg helte den rett ut i vasken. Big mistake... Den smakte ikke forferdelig, bare litt gjæret, men den ene lille sippen førte til magesyke hele utreisen dagen etter...