Som turist i Nord-Korea

4. - 7. oktober var jeg på en organisert tur i Nord-Korea. Det har vært en av de mest sprøe og spennende opplevelsene i livet mitt hittil, og jeg vil så gjerne dele alt jeg så og opplevde. Men før jeg setter i gang vil jeg bare få sagt et par ord..

Jeg føler det er til dels viktig at jeg er bevisst på i hvilket lys jeg setter min opplevelse av turen.Jeg ønsker ikke å "fremme propaganda" for landet, selvom mye av det jeg så og opplevde ikke var annet enn positivt. Jeg ønsker heller ikke å kritisere for mye det jeg ble fortalt av guidene der, for det de sier er deres sannhet og virkelighet. I all hovedsak tror jeg bare at det kan være interessant for andre å se det jeg så, og å høre det jeg ble fortalt. Det finnes så utrolig mange fordommer om det isolerte landet Nord-Korea, og selvom mye kanskje stemmer, så fikk jeg som turist et veldig spesielt innblikk i hva som finnes bak de vel bevoktede grensene. Jeg dro ikke dit med noe som helst politisk hensikt i bakhodet, jeg ville bare utnytte en unik mulighet, rett og slett.

Hvorvidt det var et dumt valg å reise inn i Nord-Korea når situasjonen mellom supermaktene er så på randen som den har vært de siste månedene, er noe jeg har tenkt mye på, både i forkant av turen, under oppholdet der, og nå i etterkant. Turen begynte å planlegges med reiseselskapet allerede i juni, før jeg engang var 100% sikker på at jeg skulle til Sør-Korea i det hele tatt. Siden den gang har jeg med en klump i magen fulgt med på nyhetene og sett hvordan situasjonen bare ble mer og mer spent. Jeg er er veldig glad for at jeg dro, og det hadde vært dødskjipt å sitte her i Sør-Korea og se på at dagene passerte uten noe problem og vite at jeg hadde gått glipp av en once-in-a-lifetime mulighet og opplevelse. 

Jeg innser når jeg skriver dette innlegget at jeg føler jeg til dels må forsvare mitt valg om å reise som turist til Nord-Korea.  Det er jo derfor jeg skriver det jeg gjør, er det ikke? Som sagt, så finnes det haugevis med fordommer, men også lite kunnskap om muligheten til å faktisk reise dit. Flere jeg har fortalt om reisen til ble overrasket over at det i det hele tatt gikk an å dra dit som turist. Det var også et sjokk da de hørte at jeg fikk både ta bilder og filme, og at jeg hadde snakket med guidene om omverdenen og mitt liv i Seoul de siste 2 månedene. Det føltes helt absurd for meg også, å faktisk befinne meg i Nord-Korea, av alle de rare stedene man kan dra til i denne verden! Så nå ønsker jeg å fortelle om de 4 dagene jeg tilbrakte som turist i Nord-Korea - og det er mye å fortelle, og hundrevis av bilder å vise, så her får det bli alt til sin tid.

img_4611-2042264-8-1507633755122.jpg

Solnedgang over Pyongyang sett fra Juche-tårnet. Helt til høyre ser dere Kim Il-sung Square.